Домашно Суши

Сушито е от тези неща които изглеждат много по-трудни преди да се опиташ да ги направиш, а после се оказват истинско удоволствие.

Традиционното японско суши се състои от ориз (суши ориз или шари) подправен с оцет, захар, сол и сурова риба. С времето обаче сушито се изменя и придобива много по-разнообразни облици навсякъде по света. То може да бъде приготвено както със сурова, така и с обработена риба и други видове месо (като пилешко, скариди и т.н.), към него могат да се добавят различни видове плодове, зеленчуци, подправки и сосове.

Моето е приготвено с пушена сьомга, моркови, краставица, авокадо, ролца от раци, крема сирене..

DSC01206

Понеже оризът е това, което отнема най-много време в приготвянето на суши, започвам с измиването му и оставянето му да се отцеди в продължение на един час. Оризът, който използвам е суши ориз на Крина, а норито е House of Asia:

На щандовете за азиатска кухня в големите супер маркети ще намерите тези неща, както и дървената постелка с която се навива сушито.

Докато орзът се отцежда, приготвям зеленчуците като ги нарязвам на лентички, както на снимката по-горе. Авокадото разделям на половина с ножа, изваждам костилката и използвам лъжица , за да измъкна цялата половинка от кората. След като съм го нарязала в желаната форма изстисквам малко лимонов сок върху него, което ще му попречи да потъмнее. Сьомгата раделям на лентички с пърсти.

Когато оризът се отцеди напълно (1 час), слагам го в тенджера с незалепващо покритие и добавям необходимото количество вода според указанията на кутията. Варя 15 минути, на много тих огън, като внимавам да не отхлупвам капака много често и разбърквам само от време на време.

След като 15те минути изтекат изключвам котлона и оставям похлупения ориз за още 10 минути.

Приготвям оцетната смес която ще поръся върху ориза след малко , за да не залепват зрънцата едно за друго.

2 с.л. оцет, 1 с.л. захар и 1/2 ч.л. сол, рабърквам докато захарта и солта се разтвоярят напълно.

Пресипвам ориза в стъклена купя и поръзсвам с оцетната смес,

Разстилам нори върху дървената поставка, с лъскавата страна нагоре, разпределям равномерно ориз върху норито с пръсти (като ги потапям във вода, за да не залепва ориза по тях). След като всяко ъгълче е покрито със слой ориз с дебелина около 1см. поставям плънката която ми харесва в средата. Повдигам долният край на дървената поставка и внимателно прихлупвам долният край на норито към ориза директно над плънката, завивам и горният край на норито с помощта на поставката. Притискам със средна сила през дървената поставка и сушито ми е готово да бъде нарязано.

Намазнявам остър нож и внимателно без натиск нарязвам сушито на колелца с дебелина 2-3 см.

Можете да използвате каквито плънки са ви по вкуса, можете да поръсите печен сусам върху ориза, можете да добавите крем сирене както съм направила аз, чили, хайвер…възможностите са безкрайни!

-К.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s