Места: Made in Blue

20190517_183411

Когато бях малка, може би 5-6 годишна, ме заведоха на вечеря в един от трите ресторанта в родния ми град – “България”, там имаха панирани ролца от раци, нали се сещате – тези които сега се продават замръзени във всеки супер маркет, във вакуумна опаковка, струват около 2 лева, и се брои за късмет, ако съдържат  следи от рак измежду всички Е-та. Та, това ястие беше супер модерно и много скъпо тогава си беше голяма гъзария да си поръчаш ролца от раци и нашите не ми позволяваха да си ги поръчам, понеж били много скъпи.

Слава Богу, тези дни отминаха, а в нашите земи трайно започна да се настанява идеята, че храната е нещо важно, че в тя е много повече от панирани нещица с неизвестен произход, и освен това, че продуктите с които се храним трябва да бъдат богати на разни полезни вещества. Нещо повече, започнаха лека полека да навлизат ресторанти със замисъл, и концепция (не винаги успешни, но важното е да се постави началото). Започнаха да се появяват местенца с истинска Индийска, Тайландска, Арменска и всякаква друга по народност кухня, разни ресторантчета с бургери, не като тези, които купувайме от дюнерджииницата едно време, места предлагащи само супи, само неща с чесън, веган храна и какво ли още не.

Сред тези концептуални места за хранене, ето го и Made in blue. Един ресторант, помещаващ се в стара къща на три етажа и прекрасно двеорче, на китната и тиха уличка “Юрий Венелин” в столицата. Място направено с вкус, внимание към детайлите, и най-вече, място което приготвя само ястия със сезонни съставки, което съчетава вкусове и аромати по най-неочаквани начини и е готово всеки ден да изненада сетивата ви  с нещо различно.

Тук може да си резервирате маса и да се окажете седнали на удобно канапе, с висящи над вас растения на тавана на къщата, може да се окажете седнали на работна маса от 60-те години, заобиколени от разни инструмени,  или седнали върху буренце дори, защото всеки стар предмет, за тези хора може да бъде уползотворен по най-интересния и иновативен начин, и това се отнася с пълна сила до стилът им на приготвяне на храна.

В Made in blue, мога да идвам всеки ден (стига да  ми беше по джоба) и никога нямаше да се уморя от това, което ми предлагат. Била съм на това място повече от 15 пъти и нито един път не съм хапнала нещо сходно на това от предишното ми посещение. Тези хора са винаги готови да ме мотивират и вдъхновят да направя и аз нещо изненадващо и вкусно.

Тук съм празнувала повишения, годишнини и изпращания на обични роднини на дълги пътешествия.

Съветвам ви горещо да ги посетите. Не пропускайте да си направите резервация обаче! 🙂

 

П.П. Някои от снимките са направени от мен, а други са взети от фейсбук страничката на рестранта:https://www.facebook.com/madeinbluesofia/?epa=SEARCH_BOX

-К.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s