Без глутен: Френски макарони с ганаш от бял шоколад

on

20190701_091147

Един от десертите, които откровено са ме плашили през годините. Не защото са толкова трудни за приготвяне, а защото хората ги правят да изглеждат трудни.

Ходих преди време на курс за приготвяне на френски макарони, изгледала съм повече клипове и документални филми по темата от всеки друг и съм чела за тях в поне 10 различни готвраски книги, и всички имат различна техника и методлогия и твърдят, че макароните ще се получат само ако са направени по техния конкретен начин.

Истината е че три неща могат да се объркат, и те всички могат да бъдат предотвратени, като единственото, което се изисква от вас е да не сте уплашени от десерта, който приготвяте.

 1. Можете да разбъркате сместа твърде много или твърде малко (иделно разбърканата смес тече от шпатулата на панделки, които остават на повърхността секунда две преди да изчезнат. Ако разбърквате твърде дълго, белтъците ви ще спаднат и черупките на макароните ще станат плоски. Ако разбърквате твърде малко, съствавките няма да се смесят добре, ако сте добавили боя, тя няма да се разпредели равномерно.
 2. Да не оставите черупките да се изсушат преди да влязат във фурната – изсушаването им преди печене е важно, за да могат да се образуват така наречените на английски поне, “крачета”. Това е основата на изпечената черупка, която н външен вид наподобява пяна.
 3. Да ги опечете в твърде силна или твърде слаба фурна – идеално опечените макарони са с цвета на сместа преди тя да се опече, при леко побутване не се отделят от основата си, и са с консистенцията горе долу на целувка.

За тази рецепта ще имате нужда от:

 • Пош с кръгъл накрайник
 • Сладкарски термометър
 • Миксер
 • Блендер

Необходими продукти за черупките (получават се около 30 макарона):

 • 205г пудра захар
 • 190г смлени бадеми (бадемово брашно)
 • 144г белтъци разделени на две равни части по 72г.
 • 190г бяла кристална захар
 • 60мл вода

Начин на приготвяне

 1. Бадемовото брашно и пудрата захар слагаме в блендера и смиламе като пулсираме 10тина пъти, защото ако обработваме бадемовото брашно твърде много, то ще започне да се омазнява
 2. Пресяваме сместа в купа, и към нея добавяме половината белтъци. Разбъркваме добре със шпатула и добавяме боята, която сме избрали (ако не искате да ги оцветявате, това няма да повлияе на крайния резултат)
 3. Междувременно кристалната захар поставяме в касерола, заедно с водата разбъркваме докато захарта се разтопи и оставяме да заври, като наблюдаваме термометъра.
 4. Когато сместа достигне 110 градуса Целзии, започваме да разбиваме останалите белтъци с щипка сол, разбираме на сняг
 5. Когато захарната смес достигне 118 градуса, започваме да я добавяме на тънка струйка към разбитите белтъци при непрекъснато разбиване (вимавайте да не изливате горещата захар ръвху бъркалките на миксера)
 6. Разбивайте докато сместта изстине, това може да усетите по дъното на купата. Белтъците ще станат лъскави и гъсти.
 7. Добавяме малка част от белтъците към бадемовара смес и я разбъркваме добре, така че да се отпусне леко, останалите белтъци добавяме на два пъти, като разбъркваме със силиковнова шпатула, не твърде силно, за да не спаднат белтъците. Загребраме смес от краищата на купата и само от време на време пресичаме сместта през центъра с шпатулата, до достигането на консистенцията спомената по-рано – стича се на панделки от шпатулата които остават върху сместта секуда две преди да изчезнат
 8. Готовата смес прегвърляме в пош с кръгъл накрайник и шприцоваме на кръгове малко по-големи от монета от 2 лева, върху тава покрита с кухненска хартия.
 9. Когато сме готови с кръговете чукваме тавата в плота няколко пъти така че да не останат мехурчета въздух в черупките
 10. Оставяме да се изсушават на стайна температура, докато при докосване по пръстите ви не полепва смес (това може да е между 10 минути и час в зависимост от влажността на въздуха в стаята, при мен се получи за не повече от 10 минути)
 11. Поставяме в предварително загрята на 150 градуса фурна и печем около 12-14 минути.
 12. Изваждаме от фурната и внимателно пренасяме хартията за печене заедно с черупките, от тавата върху хладна повърхност и оставяме да изстинат напълно преди да ги махаме от хартията.

 

Ганаш от бял шоколад

Необходими продукти

 • 300г бял шоколад (използвах Милка, но ако сте алергични към глутен, уверете се, че шоколада, който изпозлвате не съдържа следи от него)
 • 100мл сметана

Начин на приготвяне:

 1. Начупения шоколад, заедно със сметаната поставяме в купа и след това в микровълнова фурна за една минута.
 2. Изваждаме и разбъркваме докато всичкият шоколад се разтопи и смеси добре със сметаната, ако е необходимо можете сложите в микровълновата за още 30 секунди
 3. Поставяме в хладилник за около час, до придобиването на консистенцията на течен шоколад
 4. Разбиваме с миксер, до получаването на бяла пухкава смес
 5. Така получения ганаш използваме, за да слепим черупките две по две

 

Слепените макарони трябва да прекарат 24 часа в хладилник преди консумация.

Да ви е сладко!

-К.

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s