Класически френски омлет и най-вкусната препечена филийка

DSC01281

Докато при италианските рецепти човек добива представата, че храната е там, за да успокоява готвача и едва ли не сама се сглобява, така че да се получи божествено вкусен краен резултат, то при френските нещата стоят малко по-различно.

При френските рецепти нещата винаги опират до точен брой разбърквания, или точен грамаж до зрънцето, или определена стайна температура и всичко има значение. Крайният резултат от друга страна е също така божествен както с италианската кухня, ако не и още по-добър, така че усилието си струва и човек има чувството, че е постигнал нещо много значимо, когато успее правилно да сготви нещо френско.

И така, за френският омлет ни трябва:

 • 3 яйца
 • 2 супени лъжици масло
 • сол
 • черен пипер

Как да го приготвим:

 1. На слаб котлон поставяме тиган с незалепващо покритие и добавяме маслото, като го оставяме да се разтопи
 2. Докато маслото се разтапя счупваме яйцата в купа и ги разбъркваме (около 5 минути) с тел докато получим консистенция близка до тази на водата
 3. Когато маслото е напълно разтопено, но не е започнало да цвърчи в тигана, добавяме разбърканите яйца
 4. Със силиконова шпатула (може и с дървена, но е малко по-трудно, особено ако правите този омлет за първи път) започваме да бъркаме яйцата като правим кръгови движения и леко разтръскваме тигана от време на време, така че несготвените яйца да влязат в дупчицата която е останала от вече сготвеното през което е минала шпатулата.
 5. Повтаряме това упражнение не докато получим бъркани яйца, а докато стигнем до момента в който яйцата изглеждат блестящи но вече не са редки и започваме леко и нежно да разстиламе сместа по дъното на тигана, така че цялото дъно да е равномерно покрито.
 6. С плоска шпатула повдигаме единия край на омлета и го сгъваме сякаш ще правим руло (защото точно това ще направим).
 7. Прегъраме по същият начин докато стигнем средата на омлета и слагаме още малко масло в тигана, това ще помогне на остатъка от омлета да се отлепи по-лесно цял от тигана
 8. С помощта на разтопеното масло продължаваме с прегъването докато остане 2см непрегънат омлет. Накланяме тигана над чиния, така че сглобката да се падне отдолу.
 9. Намазваме с още малко масло, поръсваме с черен пипер и малко пресен лук нарязан много ситно (цялата тази стъпла е по желание)

За най-вкусните препечени филийки ни трябва точи същият незалепващ тиган и малко зехтин. Намазваме добре филийките със зехтин от двете страни, и на вече силен котлон ги поставяме в сухия тиган. Колкото повече ги притискаме толкова по-хрупкави стават 🙂

Рецептата и техниката взех от тук (този човек е гений): https://www.youtube.com/watch?v=qXPhVYpQLPA&t=296s

-К.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s